Keywords:
Categorie:
Judet:

Biserici si Manastiri

119 rezultate - listare 1 - 10  
« 1 2 3 4 5 ... » 
Ordoneaza 
 
Adresa
Baldana
Localitate
Manastirea Baldana este o manastire de calugari crestini ortodocsi din Baldana, judetul Dambovita, Romania. Manastirea Baldana, avand hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfantul Mare Ierarh Nicolae” si „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”, a fost zidita de catre preotul Gheorghe Baldanescu si sotia sa Maria, in anul 1831, ca manastire de calugarite.
Adresa
Carligele
Localitate
Judet
Manastirea Dalhauti este o manastire ortodoxa din Romania situata in comuna Carligele, judetul Vrancea (la circa 15 km vest de Focsani), aflata in episcopia Buzaului si Vrancei. Este renumita mai ales pentru icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni. A fost manastire de calugari de la intemeierea sa (secolul XV dupa unele surse) si pina la desfiintarea prin decretul comunist nr. 410/1959. A fost reactivata in anul 1990, ca manastire de calugarite.
Adresa
Bradatel
Localitate
Judet
Manastirea Bradatel a fost intemeiata in anul 1947, de un grup de maici (Camelia, Epifania, Evtropia si Pahomia) venite de la Manastirea Agafton (judetul Botosani), de unde fusesera nevoite sa plece, din cauza prigoanei la care au fost supuse pentru ca s-au impotrivit introducerii noului calendar gregorian. In perioada regimului comunist, Manastirea Bradatel si obstea de maici a trecut prin prigoane si suferinte. Ca starete ale manastirii au fost maicile Teodosia Teodoru (1886-1970), Epifania Ieremia (1906-1988), Evtropia Bunduc (1911-1999) si Ierusalima Pratina.
Adresa
Orsova
Localitate
Manastirea Sfanta Ana este situata in orasul Orsova pe defileul Dunarii, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din tara noastra. Ea este asezata pe coama Dealului Mosului, care domina orasul Orsova. A fost ctitorita de catre ziaristul interbelic Pamfil Seicaru, care a luptat in zona Orsovei in calitate de sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in Primul Razboi Mondial.
Adresa
Piatra Fantanele
Manastirea este situata in Pasul Tihuta, locul in care Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a inaltat in 2010 o cruce de 31 de metri, cea mai inalta din tara, pentru care s-au cheltuit aproximativ 300.000 euro. Crucea are o inaltime de 31 de metri, dintre care 25 metri structura metalica si sase metri platforma de beton. Ea este vizibila si pe timpul noptii, datorita sistemului de iluminat cu leduri.
Adresa
Str. Bogdan Voda, nr. 4-6
Localitate
Judet
Manastirea Bogdana este o manastire ortodoxa de calugari situata in municipiul Radauti (judetul Suceava), pe strada Bogdan Voda nr. 4-6. Biserica manastirii a fost ctitorita de catre voievodul Bogdan I (1359-1365), intemeietorul statului feudal moldovean, si a avut rolul de necropola domneasca.
Adresa
Rohia, nr. 18
Localitate
Manastirea Sfanta Ana-Rohia a luat fiinta in anul 1923. Ctitorul ei este Nicolae Gherman, din satul de la poalele „Dealului viei”, deal pe care se gaseste astazi manastirea. Preotul ctitor a zidit manastirea in numele fiicei sale, Anuta, care a murit la varsta de 10 ani.
Adresa
Sambata de Sus
Localitate
Judet
Manastirea Sambata de Sus, cunoscuta si sub denumirea Manastirea Brancoveanu Sambata de Sus, este un asezamant monahal de calugari. Initial, a avut o biserica de lemn avand dublu hram (Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii), fiind construita in 1657, din initiativa vornicului Preda Brancoveanu. Intre anii 1696 - 1707 s-a construit o biserica de zid, prin grija domnitorului Constantin Brancoveanu. Picturile murale interioare au fost executate in 1766, de zugravii Ionascu si Pana. Manastirea a fost daramata cu tunul de generalul habsburgic Preiss in 1785, in timpul razmeritelor religioase din Ardeal.
Adresa
Sanzieni
Localitate
Judet
Localitatea apare in 1251 sub numele Castrum Zenth Lelekh. Exista date despre o biserica parohiala inca din 1332. In 1401 se vorbeste despre constructia unei biserici cu sprijinul sotiei lui Alexandru cel Bun. Biserica va fi renovata in 1773; au urmat alte renovari ultima fiind in anul 1985. Are hramul „Sf. Duh”. Pe lista monumentelor istorice se afla si incinta fortificata, cu patru bastioane cilindrice.
Adresa
Varatec
Localitate
Judet
Ziduri masive din piatra inchid o incinta unde se afla Biserica "Adormirea Maicii Domnului" (biserica principala), staretia si cladirile administrative (aflate in cladirile de pe latura nordica a incintei) si Muzeul manastirii, unde fusese anterior Atelierul "Regina Maria" (aflat in cladirea de pe latura sudica). Incinta monahala este inconjurata de satul manastiresc, alcatuit din casele traditionale taranesti unde locuiesc maicile si care se insira pe ulite inguste.  In anii 1960-1961 in cateva incaperi din cadrul manastirii a fost amenajat un muzeu unde este expusa colectia de obiecte bisericesti - broderii, icoane, vase liturgice, manuscrise, cruci etc. - cu valoare istorica si artistica.
119 rezultate - listare 1 - 10  
« 1 2 3 4 5 ... »